START | MODELLEN | VITRINE | MUSEUM | DIVERSEN | FOLDERS | FORUM | REGISTRATIE | 2e HANDS | CONTACT


Schuurvondst - 60 jaar oude, fabrieksnieuwe A50

Afgelopen week (september 2013) werd erop dit forum een Magneet A50 aangeboden.
Het was een simpele advertentie met een paar foto’s en een kort stukje tekst.

Als Magneet verzamelaar ging mijn hart iets sneller kloppen.
In 1953 begon Magneet namelijk met de productie van bromfietsen en de eerste brommer die van de band af rolde was een Magneet A50. Hij is slechts een jaar geproduceerd en daarom best een zeldzame verschijning. Echter had ik al een exemplaar (niet rijdbaar) en wat moest ik er met twee.

Er begon toch iets te kriebelen, in de advertentie stond namelijk “… weinig gelopen gebruikt voor onderdelen” en op de foto’s was ook nog eens een vrij nette bromfiets te zien.
Daarom heb ik toch maar eens contact opgenomen met de verkoper en na kort mailcontact heb ik een bod uitgebracht welke werd geaccepteerd. Als ik de bromfiets kwam halen zou ik het hele verhaal er achter te horen krijgen.

Afijn, zo gebeurde het dat ik vorige week vrijdag samen met mijn vader naar België reed, naar een kleine schilderachtig dorpje genaamd Melsbroek (nabij Brussel) om de bromfiets te gaan bekijken en op te halen.

Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen, we kregen direct een “taske koffie” met wat lekkers aangeboden en onder het koffiedrinken werd ons het verhaal achter de historie van deze brommer verteld.

De brommer bleek afkomstig uit Luxemburg. Daar zat destijds een fietsen en bromfietsenwinkel welke ook het merk Magneet verkocht. De eigenaar van de winkel (welke later de buurman van de verkoper werd) had een aantal A50’s besteld en in het magazijn gezet. Nadat hij er een paar had verkocht is dit exemplaar blijven staan. De reden hiervoor is dat dit exemplaar was gebruikt voor de onderdelen om zo één of meerdere reeds verkocht exemplaren op te monteren.

De bromfiets is altijd netjes bewaard (onder een doek met de banden van de vloer) en toen de eigenaar van de winkel naar België verhuisde is deze brommer in de opslag beland. Jaren later vroeg de man aan zijn buurman of hij kom helpen met het opruimen van de opslag. In ruil mocht hij dan deze brommer hebben. Dat is inmiddels 15 jaar geleden en al die tijd is de brommer netjes onder een doek met de banden vrij van de vloer bewaard.

Kortom het betreft een nieuwe A50 uit 1953. Er is nooit een kilometer mee gereden. De spatborden aan de binnenkant zijn als nieuw en de banden zijn tevens in een erg goede staat. De lak heeft wat spoortjes maar voor een bromfiets van 60 jaar oud lijkt hij inderdaad als nieuw. Ook de transfers zijn nog schitterend en overal aanwezig en de naven zitten in het vet.
Er ontbreken wel een paar onderdelen zoals de motor, rem en koppelingshandel, en de koplamp.
Maar dit mocht de pret niet drukken want het is de bedoeling dat ik mijn exemplaar en deze samenbouw tot een origineel en rijdend exemplaar.

Zo blijkt toch dat er uit schuurtjes en loodsjes nog wel eens wat tevoorschijn kan komen. Ik ben dan ook zeer content met deze nieuwe aanwinst in de collectie en het geeft hoop voor de toekomst.
Volgens de verkoper had hij niet beter terecht kunnen komen en was hij me van harte gegund….

Groet,

André de Kruijf