START | MODELLEN | VITRINE | MUSEUM | DIVERSEN | FOLDERS | FORUM | REGISTRATIE | 2e HANDS | CONTACT


De Geniale Constructie door Pieter Kuhn - Magneet Monitor 1964 -

In het verleden heeft Magneet een reclamekrant uitgegeven genaamd "Magneet Monitor". Deze krant werd geleverd aan fietsen- en bromfietshandelaren ter promotie van het merk. In de krant stonden werden nieuwe ontwikkelingen besproken en nieuwe modellen gepresenteerd.

In de Magneet Monitor van 1964 stond naast de produktinformatie ook een speciaal door Pieter Kuhn voor Magneet getekend stripverhaal genaamd "De Geniale Constructie". Kuhn was destijds vooral bekend van de door hem getekende Kapitein Rob verhalen.

Onlangs kwamen wij in contact met Klaas de Krijger uit Noord-Holland. Klaas is een fervent Kuhn verzamelaar en vertelde over zes van de elf originele inkt tekeningen van dit stripverhaal te beschikken.
Een afspraak werd gemaakt en twee weken later zat Klaas bij mij thuis aan de koffie te vertellen.

Klaas verteld:

Het zal in de begin jaren 80 zijn geweest dat de originele tekeningen van dit stripverhaal te koop werden aangeboden door Ruud Dubbelman van Dubbelman Strips in de Vaartstraat in Hilversum. Hij had ze in bezit gekregen via de zoon van de een(?) directeur van de Magneet-fabrieken. Dubbelman bood ze eerst alle elf compleet aan voor een -toen zeker- stevig bedrag. Zelf studeerde is toen nog aan de V.U., en kon dat bedrag dus onmogelijk opbrengen. Ik liet mijn kans daarom voorbij gaan.


Niet veel later hoorde ik -te laat natuurlijk- dat de tekeningen per stuk, los van elkaar waren verkocht. Was dat even balen!!!

Klaas en enkele originele tekeningen.

Gelukkig kon ik toch nog van een andere stripverzamelaar -ingelijst en al- het bijtekeningetje uit de Magneet Monitor aanschaffen. Dit werd mijn eerste origineel!

Na mijn studie te hebben afgerond kon ik later nog vijf originelen achterhalen. na enig aandringen van mijn zijde kon ik deze ook kopen. Een daarvan heb ik zelfs in het buitenland aangeschaft. in totaal heb ik er nu zes van de elf in mijn bezit. Het is echt prachtig materiaal.

Het leuke was dat toen ze los verkocht werden, iedere koper alle originelen op A3 formaat in zwart/wit kopie bijgeleverd kreeg, met de aantekeningen van Kuhn in de marge. Deze kopieen heb ik inmiddels ook kunnen bemachtigen.

Achterop de afbeeldingen staat een stempeltje met de tekst: copyright P.J.Kuhn, Hilversum
leveringen volgens voorwaarden VRI en OKF

Wat niet veel mensen zullen weten is dat het verhaal meermalen werd herdrukt (o.a.in Stripschrift).


Klaas de Krijger

Hieronder een detail van de achterpagina van de Magneet Monitor, met daarop de afbeelding waarvan Klaas het origineel heeft. Zie hiervoor de tweede foto.