START | MODELLEN | VITRINE | MUSEUM | DIVERSEN | FOLDERS | FORUM | REGISTRATIE | 2e HANDS | CONTACT


De schijfrem van Magneet

 

Als merk nam Magneet in menige nieuwe ontwikkeling het voortouw, zo was Magneet het eerste Nederlandse merk met een kuipje en een dashboard op de Globemaster in 1958. Tevens was Magneet de eerste die de Cheetah uit 1962 met dubbele uitlaten bovenlangs uitvoerden. Deze ontwikkelingen sloegen aan en werden niet zoveel laten door andere bekende merken zoals batavus overgenomen.

Wat niet zoveel mensen weten is dat Magneet ook met de onwikkeling van een schijfrem constructie bezig is geweest en Magneet aan de vooravond stond om dit te introduceren. Hiernaasst is een originele ontwerptekening te zien van de schijfrem.

In 1965 werd de komst van de schijfrem ook aangekondigt in een destijds groot tijdschrift op het gebied van bromfietsen. Echter bleek het te kostbaar te zijn en teveel problemen met zich mee te brengen waardoor het nooit daadwerkelijk is toegepast. Er zijn wel Magneetbromfietsen uitgerust met een schijfrem. Deze brommers waren bij wijze van testopstelling uitgerust met een italiaanse Campagnolo schijfrem. Campagnolo was een bedrijf welke dérailleurs en andere fietsonderdelen fabriceerde.

Onderstaand artikel uit 1965 verscheen in toen bekend tijdschrift, men was hierin erg te spreke over de schijfrem:

De Campagnolo schijfrem
De Commodore met een schijfrem in het voorwiel

Ook dit fragment uit een brief welke werd verstuurd naar genodigde op de "bootshow" duidt op de vergaande onwikkeling van de schijfrem.

De volgende memo toont zelf aan dat al bekend was op welke type hij zou worden geintroduceerd en wat de meerprijs zou zijn. Ook de eventuele ontwikkelingen worden beschreven.

 
De testopstelling

Er waren al enkele promotiefoto's gemaakt voor in de reclamefolders:

Ongevoelig voor vet...
Ongevoelig voor water...

Het systeem bleek echter toch te gevoelig en bracht teveel problemen en dus kosten met zich mee. Dit heeft er in geresulteerd dat de schijfrem uiteindelijk nooit officieel is uitgebracht.

Zoals u kunt zien en lezen heeft men op het allerlaatste moment pas besloten om de schijfrem niet te introduceren. Men had er waaarschijnlijk geen goed gevoel bij en ondanks de ontwikkelingskosten is uiteindelijk besloten om het idee in het archief op te ruimen.

Bovenstaand verhaal is een overzicht van feiten welke ik zelf heb vertaald. Heeft u zelf nog iets bij te dragen of toe te voegen dan hoor ik het graag.

 

- André -